Koji je najbolji laptop za mene? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje svi postavljamo kada je u planu kupovina laptopa. I definitvno jedno od najtežih pitanja, zato smo za vas pripremili jedan kratak vodič za kupovinu laptopa. Pa da počnemo…

                   

SVRHA LAPTOPA?

Pa, prije nego što počnemo sa specifikacijama, da utvrdimo za šta ćete koristit laptop. Najveća greška koju možete napraviti jeste kupiti laptop koji ne odgovara vašim potrebama. Na primjer, ako zbog posla ili hobija koristite photoshop ili se bavite video editovanjem, sigurno nije za vas laptop sa osnovnim specifikacijama. Ali isto tako ukoliko koristite laptop za surfovanje internetom ili za gledanje filmova, nema ptrebe da „bacate pare“ na modele laptopa sa jakim konfiguracijama.

OSNOVNI MODELI LAPTOPA

Osnovni modela laptopa su kao što im i ime kaže osnovni. Ovdje možete zaboraviti na multitasking, brzinu otvaranja stranica, podizanja programa, korišćenje naprednijih programa i igrica. Ali budite bez brige, jer i dalje na ovakvom modelu laptopa požete surfovati, gledati filmove i serije, slati mailove, plaćati račune i obavljati sve one osnovne zadatke.
Kada govorimo o ovakvim laptopovima, govorimo o modelima do 350€ ili možda nešto malo više. Za takav novac ne očekujte prevelika čuda.                                                                                                                                                                                                                                Uglavnom procesor će biti Intel Celeron, AMD E1, Intel Pentium, AMD Dual Core. Ako naiđete na Pentium, naša preporuka je da izaberete njega prije nego Intel Celeron ili AMD E1(štaviše ovaj procesor bi najbolje bilo izbjegavati). Standard što se tiče RAM-a je 4GB, pa je najvjerovatnije da ćete tu količinui pronaći kod ovakvih modela. Kada je u pitanju hard disk, njačešće je 500GB, ali ukoliko naiđete na SSD disk, odaberite njega (uglavnom je memorija od 128GB). Velika je vjerovatnoća da će biti HD ekran i da ćete imati standardne priključke kao što su HDMI, USB 2.0 ili 3.0. Danas su rijetki laptopovi sa optičkim uređajem (DVD±RW).

 

DELL Inspiron 15 (3552)
15.6″ (1366×768), Intel Celeron N3060 Dual Core 1.6GHz (2.48GHz),  4GB RAM, SATA 500GB, Intel HD Graphics 400, DVD±RW DL, HDMI 1, USB 2.0 2, USB 3.0 1, CRNA boja, GARANCIJE 5 GODINA 5 BENEFITA

330.00€

 

LAPTOP ZA KANCELARIJE

Imate zahtjevnije zadatke, potrebni su vam programi koji zahtijevaju jače specifikacije. Uostalom, da ne dužimo. Potrebno je obratiti pažnju na sledeće.
Procesor koji će zadovoljiti vaše potrebe je Intel i3, ali ukoliko možete da izdvojite više novca, onda bi svakako naša preporuka bila Intel i5. U zavisnosti od obima posla dovoljna količina memorije je 4GB, naravno ako imate izbor možete izabrati i veću memoriju. Što se hard diska tiče ili 1TB HDD ili 256GB SSD. I naravno da je potrebna grafička kartica. Mi uglavnom preporučujemo nVidia GeForce.
         Ovakav model laptopa će vam omogućiti da bez ikakvih problema odrađujete više zadataka u isto vrijeme. Možete koristiti određene zahtjevne programe ili čak igrati neke video igrice.

2-U-1 LAPTOPOVI

Ovi laptopovi su već privukli pažnju kako u svijetu tako i kod nas. 2 u 1 laptopovi se pretvaraju u tablete na dva načina. Jedan je odvajanjem tastature (hibridni laptopovi) i rotacijom od 360° (konvertibilni laptopovi)
I jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane, ali su dobar izbor za korisnike koji imaju osnovne zahtijeve kao što je surfovanje internetom, korišćenje Office paketa, gledanje filmova i serija. Takođe su za one koji često putuju ili koriste tablete, a žele uređaj koji će istovremeno biti snažan i lako prenosiv.

 

DELL Inspiron 11 (3168)
11.6″ (1366×768) Touch Intel Pentium N3710 Quad Core 1.6GHz (2.56GHz), 4GB RAM, 128GB SSD, Intel HD Graphics 405, HDMI 1, USB 2.0 2, USB 3.0 1, 2-cell sivi Windows 10 Home 64bit, SIVA boja, GARANCIJA 5 GODINA 5 BENEFITA

600.00€

GAMING LAPTOP

    Možda niste znali, ali evo da vam mi kažemo, za igrice je najbolje uzeti desktop nego laptop. Ali ukoliko iz nekih razloga želite baš gaming laptop potrebno je da gledate sledeće specifikacije. Procesor mora biti Intel i7 (ništa manje od toga), grafička kartica Nvidi GeForce GTX 970M ili biše, hard disk 256GB SSD + 1TB HDD ili barem 512GB SSD-a. RAM minimum 8GB, poželjno je čak i 16GB.
Iako ima jake specifikacije, najbolje je ne kupovati gaming laptop ako ne mislite igrati igrice. Neki ljudi jednostavno preskoče taj savjet, ali vaša baterija će se zaista brzo trošiti. Ovakvi laptopovi su robusni i teži od „običnih“, pa je potrebno dodtano obratiti pažnju i na hlađenju komponenti zbog velike topline i zagrijavanja koje proizvode procesori i grafičke kartice.
    Takođe, ovo su specifikacije koje pokreću najzahtjevnije igrice. Ako ste samo prosječni gamer, za vas će i neki slabiji laptop biti odličan izbor.